DE LA LLIBRETA AL BLOC. Una experiència de treball interdisciplinari a l'aula a través de les TIC

Autors/ores

  • Antoni Alberich Carramiñana Professor de Ciències Socials a l'INS Ribera Baixa
  • Raúl del Castillo Crespo Professor de Tecnologia a l'INS de Sales

Resum

La relació entre tecnologia i educació sempre ha estat controvertida. Més enllà de la simple introducció de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a l'aula, creiem que la clau és trobar formes d'innovar en les metodologies i transformar l'educació de manera que permeti el treball col·laboratiu, promogui la participació i la comunicació entre els diferents membres de la comunitat educativa, i faciliti una millor comprensió de la societat actual. Les TIC són un bon mitjà per aconseguir aquest canvi. En aquest article volem donar a conèixer una experiència d'aprenentatge basat en projectes utilitzant les TIC com a excusa i oportunitat per a la innovació educativa a l'escola. Creiem que un dels grans problemes de la implementació de les TIC en educació és que aquest procés sempre s'ha basat en l'ús instrumental de la tecnologia, però sense cap propòsit real de canvi metodològic a les aules. Hem tractat de revertir aquest patró partint d'un concepte ampli del que entenem per transformació educativa, el qual pot tenir lloc de manera més creativa i eficient amb el suport de la tecnologia.

Referències

Al·lès, G. (2010). Les competències bàsiques, un pont entre el coneixement i la vida. A Barba, C.; Capella S. (Coords.): Ordinadors a les aules. Barcelona. Graó.

Finkel, D. (2008). Ensenyar amb la boca tancada. València. PUV.

Marqués, P. (2008). Verdades y mentiras sobre la pizarra digital. Chispas, TIC y Educación. peremarques.blogspot.com [Consulta: desembre 2010].

Trepat, C.A.; Rivero, M.P. (2010). Didàctica de la historia y multimedia expositiva. Barcelona. Graó.

Descàrregues

Publicades

29.07.2019

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació