L' optimització d'estructures i recursos del sistema com a eix de millora del model d'escola inclusiva

Autors/ores

  • Julio Aviñoa Pérez Pedagog. Assessor psicopedagògic a l’EAP B-42 Les Corts (Barcelona)

Resum

Un dels indicadors més clars de l'evolució de el sistema educatiu d'un país, és el que fa referència al plantejament que aquest fa en relació a la resposta ajustada a les necessitats educatives de tots els seus alumnes.
El pas del model d'escola integradora, actualment majoritari a les escoles, a un altre que sigui inclusiu, és complex i difícilment assumible si no es considera, en el procés d'aplicació, la complicitat dels agents implicats en els diferents nivells responsables en la presa de decisions (nivell social, nivell de Departament d'Educació, nivell de zona educativa, nivell de centre i nivell d'aula).
Les conclusions de l'estudi que es presenten a continuació, posen de manifest que les condicions actuals de sistema per avançar en el procés d'aplicació de el model d'escola inclusiva a Catalunya, són especialment favorables i, per tant, es constata que és possible obrir un procés de reflexió entre els diferents agents de la comunitat educativa, en relació al canvi de model - escola integradora versus escola inclusiva.

Referències

AINSCOW, M. (2001). “Desarrollo de escuelas inclusivas. Ideas, propuestas y experiencias para mejorar las instituciones escolares”. Madrid: Narcea

ARNAIZ, P. (2003). “Educación inclusiva: una escuela para todos”. Malaga: Ediciones Aljibe.

BOOTH, T. AINSCOW, M. (2002). Guía para la evaluación y mejora de la Educación Inclusiva (Index of Inclusión)”. Consorcio Universitario para la Educación Inclusiva. Universidad Autónoma de Madrid.

ECHEITA, G i SANDOVAL, M. (2007).”Educación inclusiva o educación sin exclusiones”. Madrid: Narcea

FARO, B. i VILAGELIU, M. (2000). “Cap a una escola efectiva per a tots els alumnes”. CEIP Dr. Fortià Solà (Torelló, Barcelona) 5es. Jornades Tècniques d’educació especial. Barcelona: APPS

REICE Revista Electrónica Iberoamericana sobre calidad y cambio en educación. Vol 6 nº 2 . 2008 Odet Moliner Procesos y circunstancias que permiten avanzar hacia la inclusión.

STAINBACK, S. i W. (2001) “Aulas Inclusivas, un nuevo modo de enfocar y vivir el currículo”. Madrid Ed. Narcea

Descàrregues

Publicades

17.02.2020

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació

Articles més llegits del mateix autor/a