"El projecte SHERE.ROM a l'escola": un projecte inclusiu i transformador

Autors/ores

  • M. del Mar Aldámiz-Echevarría Iraúrgui Psicopedagoga. EAP de Sant Martí-La Verneda
  • Rita Armejach Carreras Psicopedagoga. EAP de Sant Martí-La Verneda
  • Amaya Cazorla Luengo Psicòloga, membre del Grup d’investigació DEHISI de la UAB
  • Xavier Campos Ripollès Mestre del CEIP Concepción Arenal
  • Paqui Medina Fernández Mestra del CEIP Concepción Arenal
  • Esmeralda Ribes Sánchez Cap d’estudis del CEIP Concepción Arenal

Resum

L'experiència que presentem constitueix una motivadora eina que contribueix a donar resposta a les necessitats educatives especials que manifesten alguns alumnes de zones socialment deprimides.
El projecte està desenvolupat per l'Equip d'investigació DEHISI (Desenvolupament humà, intervenció social i interculturalitat) de la Universitat Autònoma de Bellaterra. Algun dels objectius bàsics que persegueix són: facilitar l'aprenentatge col·laboratiu i significatiu, reduir les resistències cap a la lectoescriptura, afavorir el desenvolupament d'habilitats metacognitives, utilitzar les tecnologies digitals com a eina d'inclusió social i d'accés a el coneixement, reduir l'absentisme i fomentar estratègies innovadores en el professorat sota una orientació inclusiva.
Al CEIP Concepción Arenal de barri de Besòs (Barcelona) es troba totalment implementat i es realitza des de fa quatre cursos.
Un cop per setmana en horari lectiu, la tutora juntament amb els estudiants de pràctiques de la universitat, supervisats per una coordinadora d'DEHISI, que progressivament va disminuint el seu suport, condueixen les activitats multinivell que realitzen els alumnes. L'article integra les reflexions dels diferents agents implicats; del servei educatiu (EAP), del centre educatiu i de DEHISI.

Referències

Lalueza, L.L; Bria, M, Crespo, I; Sánchez, S; Luque, M.J. (20049): La educación como creación de microculturas. De la comunidad local a la red virtual. Interactive Educational Multimedia. N. 9, 16-31. http://www.ub.es/multimedia/iem/down/c9/Education_and_microcultures_(SPA).pdf

Crespo,I; Lalueza, J.L. (2003): Culturas minoritarias, educación y comunidad. En M.A. Essomba (ed.) . Educación e inclusión social de inmigrados y minorías. Tejer redes de sentido compartido. Barcelona. PRAXIS.

http://www.dehisi.org
http://www.5d.org
http://xtec.cat/centres/a8002587 (Página web del CEIP Concepción Arenal: per a veure materials clicar a ”Espai@ Flash.rom”)
http://shereromalesescoles.blogspot.com
http://www.acte.cat

Descàrregues

Publicades

24.02.2020

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació