El procés de inserció socioescolar o socioformatiu per a joves amb mesures judicials de privació de llibertat

Centre socioeducatiu “Es Fusteret”, un concepte nou de fer feina

Autors/ores

  • Núria López Roca Universitat de les Illes Balears. Centre Socioeducatiu “Es Fusteret”

Resum

La present experiència tracta de mostrar un projecte pioner a la nostra Comunitat Autònoma que es va iniciar fa nou cursos escolars com a fruit d'un conveni entre dues direccions generals de la Conselleria d'Educació i la Conselleria d'assumptes Socials de Govern Balear.

El projecte defensa i treballa el procés la reincorporació escolar i/o formativa de nois amb mesures judicials de privació de llibertat, les quals es compleixen en un centre socioeducatiu (centre on s'executen les mesures de privació de llibertat per menors segons llei 5/2000). Parlem de xavals catalogats inadaptats social i escolarment, que fins al moment estaven absents del circuit escolar ordinari, ja que dins aquest no havien trobat la resposta adequada a les seves necessitats i com a conseqüència de formar-se "al carrer" havien començat a presentar conductes disruptives i/o delictivas. Des del centre i des del Programa Escolar i formatiu s'advoca per una línia normalitzadora i integradora i es treballa dia a dia per a la recerca d'alternatives escolars i/o formatives que col·laborin en el seu camí de tornada al seu context sociofamiliar.

Hem intentat sempre treballar en les condicions i entorns el més normalitzats possible i la situació escolar, a nivell administratiu dels alumnes internats al nostre centre, ha estat la de qualsevol altre. És a dir, tots els alumnes internats per una mesura judicial han estat matriculats a un centre escolar o formatiu ordinari de zona (en funció del seu domicili familiar, tal com marca el principi de sectorització). S'ha fet un treball coordinat entre totes les institucions implicades; sempre partint de les directrius bàsiques (tant didàctiques com curriculars) del seu centre escolar o formatiu de referència, ja que la tornada a aquest centre ha estat l'objectiu final i prioritari del projecte que presentem.

Referències

ARNAIZ SÁNCHEZ, PILAR Y GRAU COMPANY (1996) "Adaptaciones curriculares en Educación secundaria". s. Educación Especial I. Madrid: Pirámide, pp. 275-292 GIMENO, J.: “La transición a la educación secundaria”. Madrid; Morata.

GIMENO SACRISTÁN , J. (1996).: “La transición a la educación secundaria”. Morata. Madrid.
Ley Orgánica, del 12 de enero, Reguladora de la Responsabilidad Penal de los Menores. BOE nº 13, del 2 de enero de 2.000.

ILLÁN N, Y GARCÍA A, (COORS.),(1.997) “La diversidad y la diferencia en la ESO: retos educativos para el siglo XXI” Málaga: Aljibe.

LÓPEZ ROCA, N. (2.000) “Programa Escolar Centro Socioeducatiu “Es Fusteret”.

LÓPEZ ROCA, N. (2.004) “La reinserció al sistema educatiu ordinari des del Programa Escolar d’un centre socioeducatiu per menors infractors amb mesures judicials d’internament.” Memòria d'investigació. Universitat de les Illes Balears –UIB-

MONEREO, C. (1998). Instantáneas. Ediciones 62. Barcelona. Regles mínimes de les Nacions Unides pe l’Administració de la Justícia de menors establertes al 1985, conegudes com les “REGLAS DE BEIJING.

Descàrregues

Publicades

25.02.2020

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació