Aportacions a la comprensió, construcció i manteniment d'una escola per a tots

Autors/ores

  • Climent Giné Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna. Universitat Ramon Llull

Resum

Ponència presentada a la I Jornada d'Educació de Berguedà "Cap a una escola inclusiva", celebrada el 6 de setembre de 2005. En aquesta es planteja la necessitat de revisar els principis que guien les prioritats i les normes de l'escola, les pràctiques i les cultures, amb la finalitat de promoure a les escoles i a la comunitat educativa una definició compartida del principi d'inclusió. S'analitzen les fórmules d'avaluació, el lideratge i les condicions i factors que promouen el canvi.

Referències

Ainscow, M; Hopkins, D.; Soutworth, G.; West, M. (2001). Hacia escuelas eficaces para todos. Manual para la formación del equipos docentes. Madrid: Narcea, S.A. de Ediciones.

Ainscow, M; Beresford, J.; Harris, A.; Hopkins, D.; West, M. (2001). Crear condiciones para la mejora del trabajo en el aula. Manual para la formación del profesorado. Madrid: Narcea, S.A. de Ediciones.

Ainscow, M. (2005a). Developing inclusive education systems: what are the levers for change? Journal of Educational Change, 6, 109-124.

Ainscow, M. (2005b). El próximo gran reto: la mejora de la escuela efectiva. Actes del International Congress on School Efectiveness and Improvement. Barcelona, 2 – 5 de gener de 2005.

Booth, T.; Ainscow, M.; Black-Hawkins, K.; Vaughan, M; Shaw, I. (2002). Index for Inclusion. Bristol: CSIE.

Burstein, N.; Sears, S.; Wilcoxen, A.; Cabello, B.; Spagna, M. (2004). Moving Toward Inclusive Practices. Remedial and Special Education, 25 (2), 104-116.

Fullan, M. (2001a). Leading in a culture of Change. San Francisco: Jossey-Bass. A Wiley Company.

Fullan, M. (2001b). The New Meaning of Educational Change. London: Cassell.

Hargreaves, A (1994): Profesorado, Cultura y postmodernidad. Madrid. Morata.

Hopkins, D.; Ainscow, M.; West, M. (1994). School Improvement in an Era of Change.Londres: Cassell.

Hopkins, D. (2002). Improving the Quality of Education for All. Second Edition. Londres: David Fulton Publishers, Ltd.

Marchesi, A.; Martín, E. (1990). “Del lenguaje del trastorno a las necesidades educativas especiales”, en A. Marchesi; C.Coll; J. Palacios (Eds.), Desarrollo psicológico y educación, (vol. III, cap.1). Madrid: Alianza Psicología.

UNESCO (1994). Declaración de Salamanca y Marco de Acción sobre Necesidades Educativas Especiales. Aprovada per la “Conferencia Mundial sobre Necesidades Educativas Especiales: Acceso y Calidad”. Salamanca, 7 -10 de junio de 1994. UNESCO.

Descàrregues

Publicades

01.11.2005

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació