De la "vella" a la "nova" escola rural: Potencialitats desconegudes d’una petita gran escola

Autors/ores

  • Jordi Feu i Gelis Sociòleg i professor de Política Educativa a la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona

Resum

L'escola rural a l'Estat Espanyol ha experimentat una millora substancial i progressiva en els últims 25 anys: L'escola rural d'avui dia, la que nosaltres anomenem la "nova" escola rural poc té a veure amb la d'abans, amb la qual nosaltres convenim a anomenar la "vella" escola rural.
Aquest canvi no ha estat de cap manera casual: la situació política dels anys 80 més l'esforç de diferents agents que en el seu moment van demostrar gran capacitat de treball i pressió van ser decisius per a promoure una transformació accelerada i visible.
Malgrat tot, el procés de millora no el podem considerar acabat de el tot amb la qual cosa encara queda feina per fer. Una part d'aquest treball consisteix, des del meu punt de vista, en explicar de forma pedagògica a la comunitat educativa ia la societat en general les potencialitats d'aquest tipus de centre.
Aquest article, estructurat en quatre parts, aborda bona part del que fins aquí hem comentat: a la primera part s'expliquen les característiques de la "vella" escola rural, en la segona part es presenten els trets distintius de la "nova" escola rural així com els factors que la van fer possible. A la tercera part s'expliquen les potencialitats pedagògiques, relacionals i humanes de la esculea que aquí ens ocupa i s'acaba amb una breu reflexió on es relaciona el discurs educatiu progressista amb les possibilitats dels centres rurals.

Referències

ARÀNEGAS, S. (1996): “Els contractes de treball o contractes didàctics a l’escola rural”, dins Guix, n 230.

AD. (1996): “Una escuela para todos”, dins Cuadernos de Pedagogía. n 47.

AD., (1996); “L’organització d’aula l’escola rural” dins Guix, n 230.

FEU, J. (1997): “Les demandes i propostes dels mestres en el decurs de les nou jornades d’escola rural a Catalunya (1979-1996)”, dins AD. La formació inicial i permanent dels mestres. Actes de les XIII Jornades d’Història de l’Educació als Països Catalans. Eumo Editorial, Vic.

FEU, GELIS, J. (1.999): Política i legislació educativa a l’entorn de l’escola unitària i cíclica. Tesi doctoral dipositada al Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona.

FEU, J. (2003): “La escuela rural: apuntes para un debate”, dins Cuadernos de Pedagogía, n 327, septiembre de 2003. Págs. 90-94.

FREINET, C. (1989): Per a una escola del poble. Eumo Editorial, Vic.

BOIX, R. (1995): Estrategias y recursos didácticos en la escuela rural. Barcelona, Graó.

MORIN, E. (2001): Los siete saberes necesarios para la educación del futuro. Paidós Studio. Barcelona, Buenos Aires, México.

MORIN, E. (2001): Introducción al conocimiento complejo. Gedisa editorial, Barcelona.

TONUCCI..F. (1996): “Un modelo para el cambio”, dins Cuadernos de Pedagogía, n 247.

Descàrregues

Publicades

01.07.2004

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació