Junts aprenem a aprendre, transformant l'educació

Autors/ores

  • Sandra Gallardo Ramírez Professora d'Educació Física i directora de l'Escola Pepa Colomer. Professora del Departament de Didàctica de l'Educació Corporal de la Facultat de Formació del Professorat de la Universitat de Barcelona

Paraules clau:

Educació inclusiva, Metodologia, Competències, Aprenentatge

Resum

El final del segle XX ha donat pas d'una societat industrial a una societat de la informació. El fet de disposar de tants coneixements a l'abast, està implicant necessàriament un canvi en el paradigma educatiu, perquè el que ara necessita l'alumnat és que se li aportin recursos per a gestionar, seleccionar i analitzar críticament els enormes volums d'informació que tenen a la seva disposició. En aquest context, tenir un esperit crític o ser capaç de reflexionar i d'establir uns criteris inequívocs per argumentar i actuar resulten avui eines més importants que la capacitat d'emmagatzemar moltes dades. A les demandes inherents a la societat actual s’afegeixen les necessitats que presenta l’alumnat de la nostra escola. El centre educatiu de la Pepa Colomer s’inicia l’1 de setembre de 2014 després del tancament administratiu de l’escola Pompeu Fabra. Aquesta decisió es pren després d’analitzar els resultats d’una auditoria realitzada que plantegen una escola estigmatitzada, amb baix rendiment acadèmic de l’alumnat, absentisme escolar i desmotivació vers els aprenentatges. Abordar aquestes qüestions bàsiques han estat la nostra prioritat i ho estem fent a través de la generació del gust per aprendre mitjançant metodologies actives, obertes i cooperatives, que no deixen a cap infant indiferent. Així, junts aprenem a aprendre, donant el millor de cadascú en la construcció conjunta.

Referències

Armas Hernández, M. de, & Moya Otero, J. (2010). Nuevos retos de la educación del siglo XXI. [Las Palmas de Gran Canaria]: Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. Vicerrectorado de Ordenación Académica y Espacio Europeo de Educación Superior.

Bourdieu, P. (1997). Capital cultural, escuela y espacio social. México, D.F.: Siglo XXI.

Garagorri, X., Coll, C., Zabala, A., Arnau, L., Hammond, J., O’Shea, M., & Rodríguez Moreno, M. L. (1992). Las Competencias en la educación escolar [Diversos articles], (n{u00BA} 161 (Mayo 2007), p. 34-76), 34 – 76.

Hernández, F., & Ventura, M. (1998). La Organización del currículum por proyectos de trabajo: el conocimiento es un calidoscopio. Barcelona: ICE de la Universitat de Barcelona.

Korthagen, F. A. J., & Kessels, J. (2001). Linking practice and theory: the pedagogy of realistic teacher education. Mahwah, N.J.: Lawrence Erlbaum Associates.

Küppers, V. (2012). Vivir la vida con sentido: actitudes para vivir con pasión y entusiasmo. Barcelona : Plataforma.

Meirieu, P. (1996). Outils pour apprendre en groupe. Lyon: Chronique Social.

Pujolàs Maset, P. (2003). Aprender juntos alumnos diferentes: los equipos de aprendizaje cooperativo en el aula. Barcelona: Eumo-Octaedro.

Pujolàs Maset, P. (2008). El Aprendizaje cooperativo: 9 ideas clave. Barcelona: Graó.

Publicades

01.11.2016

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació