Després de l'Hospital de Dia, torno a l'escola?

Autors/ores

  • Isabel Camprodon Quintana URPI Hospital Clínic Barcelona
  • Montserrat Domingo Salvany HDA de Gavà. Fundació Orienta
  • Begoña Roca Carretero HDA Hospital Clínic Barcelona
  • Jesús Sáez García HDA Terrassa. Mútua Terrassa
  • Josep M. Tanco Villanueva HDA Sabadell. Parc Taulí
  • Alfons Vila Cots HDA Manresa. Fundació Althaia

Resum

Des de l'any 2000, la figura del docent forma part de l'equip multidisciplinari dels Hospitals de Dia de Salut Mental per a adolescents.
El docent adapta la seva intervenció a les característiques de cada alumne i té com a objectiu afavorir la continuïtat de la seva escolarització i conservar les seves capacitats cognitives, afectives i socials.
L'objectiu de l'estudi és analitzar com es produeix la reincorporació al procés d'aprenentatge un cop són donats d'alta de l'HDA. Es fonamenta en les dades recollides, durant dos cursos, pels 15 docents adscrits a aquestes aules.
De l'anàlisi de les dades destaca l'increment significatiu d'alumnes que es reincorporen a centres educatius ordinaris amb algun recurs especial (de 9% al 27%). Així mateix, del 26% de l'alumnat no escolaritzat i absentista, només un 5% queda sense ocupació.
S'indica la necessitat que els centres educatius desenvolupin recursos propis per a la inclusió d'aquest tipus d'alumnat i de la seva detecció primerenca. També la necessitat de desenvolupar programes de formació ocupacional per als majors de 16 anys.

Referències

El futur de la pedagogia hospitalària. IV Congrés europeu de mestres i pedagogs a l’hospital. Barcelona, 2000.

El rol del professional docent a l’Hospital de Dia per a Adolescents amb trastorns mentals. Document elaborat per un grup de treball format per professionals del món sanitari i educatiu amb responsabilitats en els hospitals de dia de Catalunya i coordinat per Maria Mercader (CatSalut) i Blanca Díaz (Servei d’Educació Especial i Programes Educatius del Dep. d’Ensenyament). Barcelona, 2002

Guidance on staffing of child and adolescent in-patient psychiatry units. Council Report CR76, June 1999, Royal College of Psychiatrists, London.

Child and Adolescent Mental Health Policies and Plans. Organització Mundial de la Salut, 2005

Descàrregues

Publicades

01.07.2006

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació