Un univers ple d'estels, una aula plena de somnis

Autors/ores

  • Montse Llebaria Cortés Orientadora educativa a l’Institut Antoni Ballester (Miami Platja)

Paraules clau:

Vincles, Identitat, Adolescència, Atenció a la diversitat, Adaptació del currículum, Tutoria

Resum

L’article fa referència a un projecte realitzat des de la tutoria amb un grup de 19 alumnes que cursaven 4t d’ESO amb adaptació curricular, els quals es caracteritzaven per ser rebels, poc estructurats, desmotivats, mancats il·lusions i somnis..., en definitiva, un grup d’alumnes amb baixes expectatives i confiança en les seves possibilitats.

Mitjançant una intervenció fonamentada en la pedagogia sistèmica, vam treballar els objectius i metes a partir d’una mirada sistèmica, aprofundint en els seus pilars bàsics: ARRELS – VINCLES – IDENTITAT – ALES (AVIA). L’objectiu final era proporcionar les eines personals als alumnes perquè poguessin connectar amb la seva força, valor i confiança, desplegar les ALES i assolir els seus somnis: en aquest cas obtenir l’ESO. Vam donar un lloc, agrair i dignificar les nostres ARRELS (família) a l’aula; vam treballar els VINCLES (grup) per crear una cohesió gairebé inexistent entre bona part dels alumnes, col·laborant per assolir les metes, i vam treballar la IDENTITAT (qui som realment), quines són les creences (pensaments, emocions, accions) que ens limiten i quines ens apoderen, quins valors i habilitats cal aprendre i desenvolupar per saber que la nostra vida la dissenyem nosaltres i nosaltres en som els únics responsables.

Finalment, demostrar com un canvi de mirada cap a les potencialitats dels alumnes i de les seves famílies, mes enllà de les seves dificultats, garanteix la màgia, l’alquímia i el canvi a l’aula.

Referències

TRAVESET, M: La Pedagogía Sistémica. Fundamentos y práctica; Ed. Graó; Barcelona 2013.

PARELLADA, C; TRAVESSET, M: La xarxa amorosa per educar; Ed. Octaedro,Barcelona 2014.

TRAVESET, M: Educación Emocional sistémica; Ed. Cudec; México 2012.

ROBINSON, K; ARONICA, L: El elemento; Ed. De Bolsillo, Barcelona, 2009.

ROBINSON, K: Busca tu Elemento; Ed. Empresa Activa, Barcelona 2012.

ROBINSON, K: Encuentra tu Elemento; Ed. De Bolsillo, Barcelona 2014.

BRADEN, G: La matriz Divina; Ed. Sirio, Barcelona, 2012.

PÉREZ, A: Los 88 peldaños del éxito. Ed. Alienta; Barcelona 2014.

Publicades

01.03.2016

Número

Secció

Pràctica professional