L' impacte de les tecnologies digitals de la informació i la comunicació sobre el currículum escolar: una transformació en curs

Autors/ores

  • César Coll Departament de Psicologia Evolutiva i de l’Educació. Universitat de Barcelona

Resum

L'article analitza els canvis que les tecnologies digitals de la informació i la comunicació estan provocant en el currículum. Fins al moment, aquests canvis, en general més modestos del que s'esperava, són bàsicament el resultat de la seva incorporació a l'educació escolar com a continguts d'aprenentatge i com a recursos metodològics per promoure l'aprenentatge i millorar l'ensenyament. Les TIC, però, han penetrat amb força en pràcticament tots els àmbits de l'activitat humana, transformant les pràctiques socials i culturals i possibilitant l'aparició de nous contextos de desenvolupament, de socialització i de formació que ofereixen noves i inèdites oportunitats d'aprenentatge a les persones. És impossible que l'educació escolar pugui quedar-se durant molt de temps al marge d'aquest procés de transformació. Les TIC estan canviant l'ecologia de l'aprenentatge, la qual cosa obligarà, més bé a curt que a mitjà termini, a revisar en profunditat el conjunt del currículum i de l'educació escolar.

Referències

Brigid Barron, B. (2006). Interest and Self-Sustained Learning as Catalysts of Development: A Learning Ecology Perspective. Human Development, 49, 193-224

Castells, M. (2000). La era de la información. Vol 1. La sociedad red. 2ª edición. Madrid: Alianza.

Coll, C. (2009). Aprender y enseñar con las TIC: expectativas, realidad y potencialidades. En R. Carneiro, J. C. Toscano &T. Díaz (Coords.), Los desafíos de las TIC para el cambio educativo (pp. 113-126). Madrid: OEI / Fundación Santillana.

Coll, C., Mauri, T. & Onrubia, J. (2008). La utilización de las tecnologías de la información y la comunicación en la educación: del diseño tecno-pedagógico a las prácticas de uso. En C. Coll & C. Monereo (Comps.), Psicología de la educación virtual (pp. 74-103). Madrid: Morata.

Coll, C. & Illera, J.L. (2008). Alfabetización, nuevas alfabetizaciones y alfabetización digital: Las TIC en el currículum escolar. En C. Coll & C. Monereo (Comps.), Psicología de la educación virtual (pp. 325-347). Madrid: Morata.

Cuban, L. (2003). So munch high-tech money invested, so little use and change in practice: how come? Document en línia. Consultat (13.02.2011) a: http://www.faculty.pnc.edu/DPratt/271/cuban.htm

Gilster, P. (1997). Digital Literacy. New York: John Wiley.

Kozulin, A. (2000). Instrumentos psicológicos. La educación desde una perspectiva sociocultural. Barcelona: Paidós [publicació original en anglès en 1988].

Marín, J. & Barlam, R. (en premsa). Enseñar en la sociedad del conocimiento, reflexiones desde el pupitre. Barcelona.: Horsori.

Sigalès, C. (2008). Els factors d'influència en l'ús educatiu d'Internet per part del professorat d'educació primària i secundària obligatòria de Catalunya. Tesis doctoral. Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació. Universitat de Barcelona.

U.S. Department of Education. (2010). Draft 2010 National Educational Technology Plan. Document en línia. Consultat (13.02.2011) a: http://www.ed.gov/technology/netp-

Descàrregues

Publicades

28.07.2019

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació