L' impacte de les tecnologies digitals de la informació i la comunicació sobre el currículum escolar: una transformació en curs*

Autors/ores

  • César Coll Departament de Psicologia Evolutiva i de l’Educació. Universitat de Barcelona

Resum

L'article analitza els canvis que les tecnologies digitals de la informació i la comunicació estan provocant en el currículum. Fins al moment, aquests canvis, en general més modests de l'esperat, són bàsicament el resultat de la seva incorporació a l'educació escolar com a continguts d'aprenentatge i com a recursos metodològics per promoure l'aprenentatge i millorar l'ensenyament. Les TIC, no obstant això, han penetrat amb força en pràcticament tots els àmbits de l'activitat humana, transformant les pràctiques socials i culturals i possibilitant l'aparició de nous contextos de desenvolupament, de socialització i de formació que ofereixen noves i inèdites oportunitats d'aprenentatge a les persones. És impossible que l'educació escolar pugui quedar-se durant molt temps al marge d'aquest procés de transformació. Les TIC estan canviant l'ecologia de l'aprenentatge, la qual cosa obligarà, més aviat a curt que a mitjà termini, a revisar en profunditat el conjunt del currículum i de l'educació escolar.

*[L’original d’aquest article va ser publicat a la revista Àmbits de Psicopedagogia núm 31, hivern 2011]

Referències

Brigid Barron, B. (2006). Interest and Self-Sustained Learning as Catalysts of Development: A Learning Ecology Perspective. Human Development, 49, 193-224.

Castells, M. (2000). La era de la información. Vol. 1. La sociedad red. 2 ª edición. Madrid: Alianza.

Coll, C. (2009). Aprender y enseñar con las TIC: expectativas, realidad y potencialidades. En R. Carneiro, JC Toscano & T. Díaz (Coords.), Los desafíos de las TIC para el cambio educativo (pp. 113-126). Madrid: OEI / Fundación Santillana.

Coll, C., Mauri, T. & Onrubia, J. (2008). La utilizacion de las tecnologías de la información y la comunicación en la educación: del diseño tecno-pedagógico a las prácticas de uso. En C. Cuello & C. Monereo (Comps.), Psicología de la educación virtual (pp. 74-103). Madrid: Morata.

Coll, C. & Illera, JL (2008). Alfabetización, Nuevas alfabetización y alfabetización digital: las TIC en el currículo escolar. En C. Cuello & C. Monereo (Comps.), Psicología de la educación virtual (pp. 325-347). Madrid: Morata.

Cuban, L. (2003). Sonido much high-tech money invested, sonido little use and change in practice: how come? Documento en línea. Consultado (13/02/2011) en: http://www.faculty.pnc.edu/DPratt/271/cuban.htm

Gilster, P. (1997). Digital Literacy. New York: John Wiley.

Kozulin, A. (2000). Instrumentos psicológicos. La educación desde una perspectiva sociocultural. Barcelona: Paidós [publicación original en inglés 1988].

Marín, J. & Barlam, R. (2011). Enseñar en la sociedad del conocimiento, reflexiones desde el pupitre. Barcelona: Horsori.

Sigalés, C. (2008). Els factors d' influència en l'ús educatiu d'Internet por part del professorat d'educació primària i secundària obligatòria de Catalunya. Tesis doctoral. Departamento de Psicologia Evolutiva i de l' Educació. Universitat de Barcelona.

US Department of Education. (2010). Draft 2010 National Educational Technology Plan. Documento en

línea. Consultado (13/02/2011) en: http://www.ed.gov/technology/netp-

Publicades

15.01.2014

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació