Relats d'alumnes

PROTAGONISTES

Autors/ores

  • Alumnes de Batxillerat Institut Leonardo da Vinci, Sant Cugat. [ Ed. secundària]
  • Alumnes Institut Escola Teresa Altet Rubí (Barcelona) [Ed. infantil, primària i secundària]
  • Alumnes Centre de Formació d’Adults El Roure, Polinyà (Barcelona) [Formació d'Adults]
  • Alumnes SIEI Institut Miquel Martí i Pol, Cornellà de Llobregat [Ed. secundària]

Resum

PRESENTACIÓ

La pandèmia ha afectat de manera molt diferent a l’alumnat segons l’edat, gènere, condició social, a més de les experiències personals prèvies i les que han tingut cada estudiant de manera singular durant aquest període.

Hem volgut donar veu a alguns alumnes de totes les edats per demanar-los com han viscut aquesta experiència. Per fer-ho, hem aprofitat el treball de reflexió i recollida d’aquestes vivència que ja s’han realitzat en alguns centres.

D’una banda, hem partit del recull de reflexions que, el primer trimestre del curs 2020/2021, ha fet tot l’alumnat de l’Institut Escola Teresa Altet de Rubí, des dels infants de la comunitat de petits (educació infantil) als adolescents de la comunitat de joves (1r i2n d’ESO). Aquest treball, que han fet a l’aula amb l’acompanyament dels docents, ha quedat recollit en la publicació del centre.

D’altra, presentem un altre grup de relats que han fet en el CFA El Roure de Polinyà, centre de formació de persones adultes. A partir de la demanda que els va fer la revista, han organitzat una sèrie de converses gravades que han compartit amb la resta de l’alumnat del centre per reflexionar sobre com els ha afectat la pandèmia. El perfil de l’alumnat és molt divers i ens ajuda a tenir una visió àmplia de com l’han viscuda diferents col·lectius. Els agraïments que tenen pel que han rebut. El que compartim es una transcripció de fragments d’aquestes converses.

Per últim, trobareu en aquest apartat els relats d’alumnat de batxillerat de l’Institut Leonardo da Vinci de Sant Cugat que ens va fer arribar la professora de català, aprofitant una tasca que els havia demanat com a treball de la pròpia matèria.

Els diferents relats ens mostren les vivències, les dificultats que han tingut per poder seguir el seu aprenentatge i les emocions que han tingut i tenen.

En els relats es qüestionen algunes formes de l’educació presencial, però, a la vegada, troben a faltar la socialització que facilita l’escola o centre educatiu, no només amb els companys/es sinó també la relació amb el professorat. També destaquen els aprenentatges que han obtingut durant el confinament, no solament a nivell digital, sinó també com a oportunitat de reflexió que els permet valorar el que tenen i com millorar-ho.

Respecte a la retrobada, es posa de manifest les ganes que tenien de tornar-se a veure, de compartir espais i temps… Tot i les dificultats que comporten les noves normes de funcionament, distància de seguretat, mascareta, grups bombolla.. Valoren la presencialitat com un aspecte que no volen perdre.

Encara que no queda gaire reflectit ens els relats, cal destacar com de bé ho ha fet i ho està fent l’alumnat de totes les edats, com infants, adolescents i persones adultes han sabut adaptar-se a les noves condicions i treure’n profit.

Volem agrair a totes les persones que han col·laborat a fer possible compartir aquests relats i vivències.

Cesc Notó (Consell de Redacció)

Publicades

21.05.2021

Número

Secció

Experiències professionals i personals [RELACIONS DURANT LA PANDÈMIA]