La nova Formació Professional: una oportunitat per definir itineraris de formació personalitzats
Resum
L'article exposa els canvis que s'han produït en el sistema educatiu i en la formació professional, a partir de l'Estratègia establerta per la Unió Europea l'any 2000 a Lisboa. La clau ha estat l'establiment d'un sistema integrat de qualificacions i formació professional que permet organitzar tota la formació amb un referent comú: les unitats de competència. Al llarg de l'exposició es remarca la importància d'aquest referent per establir correspondències i ponts entre diverses formacions i per acreditar també les competències adquirides a través de la formació no formal i de l'experiència laboral. L'objectiu final: facilitar la formació permanent i que cada persona realitzés el seu propi itinerari de qualificació. Finalment l'article planteja la importància d'incorporar el concepte d'itinerari en l'orientació de l'alumnat, perquè cada alumne s'iniciï el més adequat als seus interessos i capacitats. Això permet, en el cas dels que no acrediten l'ESO, realitzar un enfocament en positiu, mostrar que hi ha camins oberts més enllà dels itineraris acadèmics més tradicionals i motivar-los perquè no abandonin la formació.
Referències
CONSELL CATALÀ DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL (2007). II Pla General de Formació Professional a Catalunya (2007-2010). Barcelona .
CONSELL EUROPEU (2002). Resolució del consell de la Unió Europea, de 27 de juny de 2002, sobre l’educació permanent. Diari Oficial L 163,de 9.07.2002.
CONSELL EUROPEU (2004). Educació i Formació 2010. Informe intermedi sobre l’execució del programa. Diari Oficial C 104/1, de 30.04.2004.
HOMS, O. (2009). Noves competències per a noves ocupacions. Conferència dictada en les VII Jornades del Consell Català de Formació Professional de 20 de novembre de 2009. Barcelona
INSTITUT CATALÀ DE LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS . Sistema Integrat de Qualificacions i Formació Professional de Catalunya (SQCAT). Barcelona
PARLAMENT EUROPEU I CONSELL (2006). Recomanació del Parlament Europeu y del Consell, de 18 de desembre de 2006, sobre les competències clau per a l’ aprenentatge permanent . Diari Oficial L 394, de 30.12.2006.
Descàrregues
Publicades
Número
Secció
Llicència
Els autors/ores conserven els drets d'autor i concedeixen a la revista el dret de primera publicació de l'obra, registrada sota una llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-Sense Obra Derivada. Aquesta llicència permet la descàrrega de les obres, i que es puguin compartir amb altres sempre que se’n reconegui l'autoria, però no permet que siguin modificades de cap manera, ni ser utilitzades amb finalitat comercial.