Programa ÀLBER: Una eina per atendre la diversitat a l’aula

Autors/ores

  • Glòria Jové Monclús Professora titular. Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida
  • Sílvia Cano Moroba Psicopedagoga i investigadora en formació. Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida

Resum

Des del curs 2001-2002 es realitza un projecte al CEIP Príncep de Viana de Lleida, conjuntament amb professorat de la Universitat de Lleida. L'objectiu que ens proposàvem des del seu inici va ser dissenyar, implementar i avaluar un programa preventiu dirigit a tota la població per a l'adquisició de les habilitats bàsiques d'accés al currículum, un objectiu força ambiciós i que suposava un repte per a tots aquells que es van implicar. La finalitat era que els alumnes tinguessin èxit i que aprenguessin a "pensar" i a "conviure". La proposta que us presentem a continuació aposta per treballar les habilitats bàsiques d'accés al currículum com a eina que permeti donar resposta a la diversitat i a les necessitats dels nens i nenes.

Referències

BISQUERRA, R. (2003). “Educación emocional y competencias básicas para la vida”. Revista de Investigación Educativa, vol. 21, nº 1, pp. 7-43.

BRONFENBRENNER, U. (1987). La ecología del desarrollo humano. Barcelona: Paidós.

CARPENA, A. (2003). Educación socioemocional en la etapa de primaria. Materiales prácticos y de reflexión. Barcelona: Octaedro.

CUOMO, N. (2004). Conferència de les Jornades d’Educació Inclusiva. Vic.

DE LA TORRE, S. (2000). “Currículum para el cambio”. En ESTEBARANZ, A: Construyendo el cambio: perspectivas y propuestas de innovación educativa. pp. 151-178. Sevilla: Universidad de Sevilla.

DE PUIG, I. (2003). Persensar. Percebre, sentir i pensar. Vic: Eumo.

DÍEZ NAVARRO, Mª.C. (1995) (1ª ed.). La oreja verde de la escuela. Trabajo por proyectos y vida cotidiana en la escuela infantil. Madrid: Ediciones de la Torre.

GARDNER, H. (1993). La mente no escolarizada. Cómo piensan los niños y cómo deberían enseñar las escuelas. Barcelona: Paidós.

GARDNER, H. (2000). Proyecto Spectrum. Tomo I: Construir sobre las capacidades infantiles. Madrid: Morata.

GIMENO, J. (1999). “La construcción del discurso acerca de la diversidad y sus prácticas (II)”. Aula de Innovación Educativa, 81, 67-72.

GIMENO, J, (2003). El alumno como invención. Madrid: Morata.

JOVÉ, G. (coord.) et al. (2006). Desig d’alteritat. Programa Àlber: una eina per a l’atenció a la diversitat a l’aula. Lleida: Pagès editors. IX Premi Batec a la recerca i innovació educatives, 2005.

JOVÉ, G. Emocionar-nos per l’aprenentatge, apassionar-nos per l’ensenyament. Conferència Inaugural d’inici de curs 2006-2007, 13 de setembre de 2006. Balaguer.

LIPMAN, M. (1998). Pensamiento complejo y educación. Madrid: Ed. de la Torre.

MOLINA, S. (2001). “Necesidades educativas especiales: aproximación conceptual”. En Enciclopedia Psicopedagógica de necesidades educativas especiales I. Pp. 219-244. Málaga: Aljibe.

PERKINS, D. (1995). La escuela inteligente: del adiestramiento de la mente a la educación de la mente. Barcelona: GEDISA.

RENOM, A. (2003). Educación emocional. Programa para la primaria. Barcelona: Praxis.

TIMONEDA, C i PÉREZ, F. (1999). Neuropsicopedagogía ¿Es lo que parece? Girona: Editorial Anorien.

TIMONEDA, C. i PÉREZ, F. (2000). Neuropsicopedagogía. Cognición, Emoción y Conducta. Girona: Universitat.

TIMONEDA, C. (2006). La senzillesa d’aprendre. Una visió pràctica de les dificultats d’aprenentatge. Girona: CCG Edicions.

VERGNAUD, G. (1991). El niño, las matemáticas y la realidad. Problemas de la enseñanza de las matemáticas en la escuela primaria. México: Trillas.

WEHMEYER, M. (2003). “Autodeterminació i accés al currículum general. Promoure l’autodeterminació i l’accés al currículum general”. Suports, vol. 7, nº 2, pp. 78-90.

WRAY, D.; LEWIS, M. (2000). Aprender a leer y escribir textos de información. Madrid: Morata.

Descàrregues

Publicades

27.03.2020

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació