Transformació d'un centre d'educació especial en centre proveïdor de recursos per a la inclusió educativa d'alumnat amb greus barreres a l'aprenentage i a la participació.

CEE ASPASIM - 20 anys d'un procés

Autors/ores

  • Efren Carbonell i Paret CEE ASPASIM
  • Núria Capellas i Mico CEE ASPASIM
  • Montserrat Creuheras i Margenat CEE ASPASIM
  • Glòria Escudero i Enríquez CEE ASPASIM
  • Meritxell Milian i Pi CEE ASPASIM

Resum

És un fet evident que progressivament s'enforteixen els plantejaments de l'Escola Inclusiva, sostenint que els alumnes amb discapacitat han de ser educats en aules ordinàries amb els suports, adaptacions i serveis complementaris adequats; fins i tot aquells que presenten necessitats de suport extens i generalitzat; es precisa, per tant de l'estreta col·laboració i l'intercanvi de coneixements i experiències entre els centres específics i els ordinaris.
En aquesta línia s'enquadra l'experiència de centre específic Aspasim - procés des de la escolarització compartida a la plena inclusió a l'aula ordinària d'alumnat amb greus barreres a l'aprenentatge i a la participació. Finalment s'exemplifiquen les funcions, els propòsits, les inquietuds i les vivències d'alguns dels diferents professionals que intervenen en el procés: mestres d'aula i de suport, logopeda i fisioterapeuta.

Referències

CAPELLAS, N ; SANS, L (1993). Experiències de treball amb ordinador amb un nen autista. 2es. Jornades Tècniques d’Educació Especial. Barcelona. APPS.

CARBONELL. E, BUSQUE. M, DIEZ. E, ESTELLA. J, FABREGAS. T, FONTANET. R, GARCIA. A, GUTIERREZ. M, HERNANDEZ. LL, ORGUE. A, OLLER. LL, PLANA. S, RUF. J, TRIADO. E. (1999). El Constructe de Qualitat de Vida. Barcelona. Coordinadora de Tallers per a Minusvàlids Psíquics de Catalunya.

CARBONELL, E ; BATLLORI, C; MUÑOZ, J ; SALTOR, A ( 2004) “Inclusió Educativa d’alumnat amb greus barreres per a l’aprenentatge i la participació, també en l’ensenyament secundari” . Suports vol.8 núm. 2 , p. 132-147.

CARBONELL, E (2006) . “ASPASIM- Un modelo de atención comunitaria a personas con graves discapacidades psíquicas” . Revista de Educacion social vol. 5

CARBONELL, E (2006) . “ Planificación Centrada en la Persona y Discapacidad: Barreras y oportunidades de mejora en Catalunya” . Revista médica internacional sobre el Sindrome de Down vol. 10 núm 1 p.13-16.

CASSANDRA .MC, WALDROM. N, MASSOUMEH.M. (2004) “Academic Progress Across inclusive and traditional Settings” Mental Retardation. Vol. 42, num.2 pp: 136-144, abril 2004.

MILIAN, M ; RUF, J. ( 1994) “El context com a factor determinant per a una atenció integral”. dins de Segones Jornades catalanes d’atenció a D.P. Profunds. CCCP. Igualada.

PEETSMA, T .(2002) “Inclusión en educación: una comparación del desarrollo de los alumnos de educación especial y ordinaria”.Siglo Cero.Vol. 33 nº 203, pp:23-30.

PELTIER,C.(1997) . “The effect of inclusion on nondisabled children: A review of the research”. Contemporany Education, núm 68 (4), pp: 234-238

SEBASTIAN, C; TORRES, D. (1993) . “El paper de les situacions d’intercanvi en el desenvolupament de la Capacitat Comunicativa” dins 2es. Jornades tècniques d’educació especial. APPS. Barcelona.

DECRET 299/1997 , de 25 de novembre.

DEPARTAMENT D’ENSENYAMENT. (2003). Pla director de l’educació especial de Catalunya. Generalitat de Catalunya.

LEY ORGANICA 2/2006, de 3 de mayo, de Educación.

Descàrregues

Publicades

01.11.2007

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació