Reinventar l'escola: de normalitzadora a inclusiva

Autors/ores

  • Eulalia Lázaro Oliveras Directora de l'Escola Pere Calders de Polinyà

Paraules clau:

Educació inclusiva, Organització, Col·laboració, Atenció a la diversitat

Resum

En aquest article s’explica el procés de canvi de l’escola Pere Calders de Polinyà al llarg de dotze anys, partint de la perspectiva d'un centre normalitzador, fins el moment actual, en el que el centre té com a objectiu principal donar una resposta educativa integral i de qualitat a tots els infants: un projecte inclusiu. Exposa que, per desenvolupar aquest canvi, ha estat necessari difondre noves cultures i activar noves polítiques a l’escola. Descriu les diverses estratègies organitzatives, formatives i divulgatives utilitzades en el procés. Destaca el valor de la convivència, el benestar, la formació i la participació col·laborativa de tots els actors de la comunitat educativa per assolir aquesta transformació cap a l’excel·lència de tothom.

Referències

Arnaiz, P. (2003). Educación inclusiva: una escuela para todos (Vol. 1a). Málaga: Ediciones Aljibe.

Booth, T., & Ainscow, M. (2002). Index inclusió : index per a la inclusió : guia per a l’avaluació i millora de l'educació inclusiva. ICE Universitat de Barcelona. Retrieved from http://www.xtec.cat/monografics/inclusio /html/pdf/inclusio.pdf

Echeita, G. (2007). Educación para la inclusión o educación sin exclusiones. (2a ed., Vol. 2a edición). Madrid: Narcea.

Giné, C. (1998). ¿Hacía dónde va la integración? Cuadernos de Pedagogía, 269(Mayo), 40–45.

Giné, C., Duran, D., Font, J., & Miquel, E. (2009). La educación inclusiva. De la exclusión a la plena participación de todo el alumnado. (C. Giné, Ed.) (1a ed., Vol. 1a Edició). Barcelona: ICE de la Universitat de Barcelona.

Hernàndez, F.; Ventura, M. (1994). La organización del currículo por proyectos de trabajo (1a ed.). Barcelona, Espanya: Graó.

Huguet, T. (2006). Aprendre junts a l’aula : una proposta inclusiva. Barcelona : Graó. Retrieved from http://ccuc.cbuc.cat/record=b3532378~S23*cat

Martín García, M. J. (2006). Investigar y aprender : cómo organizar un proyecto. Barcelona : Horsori. Retrieved from http://ccuc.cbuc.cat/record=b3643627~S23*cat

Miquel, E.; Castelló, M.; Bassols, M. (1998). Instantànies.: Projectes per atendre la diversitat educativa (Llibres a l’Abast). (C. Monereo, Ed.) (1a ed.). Barcelona, Espanya.

Monereo, C., & Duran, D. (2001). Entramats. Mètodes d’aprenentage cooperatiu i col·laboratiu (Vol. 1a). Barcelona, Espanya: Edebé.

Ruiz i Bel, R. (2008). Plans múltiples i personalitzats per a l’aula inclusiva (1a ed., Vol. 1a edició). Barcelona: Eumo Editorial.

Skiliar, C. (2005). Poner en tela de juicio la normalidad, no la anormalidad. Políticas y falta de políticas en relación con las diferencias en educación. Revista Educación Y Pedagogía, 17(41), 9–22.

Stainback, S., Stainback, W. (1999). Aulas inclusivas : un nuevo modo de enfocar y vivir el currículo. Madrid : Narcea. Retrieved from http://ccuc.cbuc.cat/record=b2384469~S23*cat

UNESCO. (1994). Declaración de Salamanca y marco de acción.

Vlachou, A. (1999). Caminos hacia una educación inclusiva. (L. Barton, Ed.) (1a ed., Vol. 1a Edición). Madrid: La Muralla.

Publicades

01.11.2016

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació