Reptes i reflexions entorn l’alumnat amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) durant el context de pandèmia
Resum
Aquest document pretén ser una reflexió sobre la situació davant la qual els professionals de l’educació ens hem trobat durant la pandèmia per la COVID-19. Malgrat que la situació sanitària requereixi mesures de distància i protecció, els mestres hem de pensar noves fórmules per mantenir els vincles afectius amb els alumnes, fórmules per seguir promovent el contacte emocional, tan inherent a la possibilitat d'apropament espontani i viu. Repte especialment difícil en el cas dels alumnes amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Recollim les experiències i situacions viscudes per l’equip del Centre Educatiu i Terapèutic Carrilet, centre específic per infants amb TEA, en la seva atenció durant el confinament i post confinament. Experiències que ens permetin pensar les possibles seqüeles d’aquesta situació i els reptes que s’obren per als professionals a partir d’ara.
Referències
Baron-Cohen, S., Leslie, A.M. and Frith, U. (1985). Does the autistic child have a “theory of mind”?. Cognition 21 (1):37-46
Centre Educatiu i Terapèutic Carrilet (2012). Comprensión y abordaje educativo y terapéutico del TEA (Trastorno del Espectro Autista). Barcelona: Horsori.
Coromines, J. (1998). Psicopatología arcaica y desarrollo. Barcelona, Paidós.
Farrés, N. (2019). Confluència de les vessants educativa i terapèutica per al treball amb infants amb TEA: de l’emoció a la cognició. Desenvolupa: Revista Atenció Precoç. Recuperado de: Confluència de les vessants educativa i terapèutica per al treball amb infants amb TEA: de l'emoció a la cognició.
Piaget, J. y Inhelder, B. (1969). Psicología del niño. Madrid: Morata. Decimocuartaedición, 1997.
Sanchís, A. (2012) De l'autosensorialitat a la paraula en contextos interactius. Desenvolupa, 33, 1-16.
Viloca, Ll. (2003) El niño autista: detección, evolución y tratamiento. Barcelona: Ediciones CEAC. Reeditado por Col·leccions Carrilet, 2012.
Wing, L. (1981). Asperger's Syndrome: a Clinical Account. Psychological Medicine, 11:115-130.
Winnicott (1993). Realidad y juego. Barcelona: editorial Gedisa.

Els autors/ores conserven els drets d'autor i concedeixen a la revista el dret de primera publicació de l'obra, registrada sota una llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-Sense Obra Derivada. Aquesta llicència permet la descàrrega de les obres, i que es puguin compartir amb altres sempre que se’n reconegui l'autoria, però no permet que siguin modificades de cap manera, ni ser utilitzades amb finalitat comercial.