Reflexions a l'entorn de les altes capacitats

Autors/ores

  • Àngel Guirado i Serrat Professor tutor de Psicologia Evolutiva i del Desenvolupament UNED. Inspector d’Educació de la Generalitat de Catalunya

Resum

En el present article s'interpreten els conceptes relacionats amb les altes capacitats a partir d'una reflexió sobre els suports i les representacions mentals subjacents a la manifestació del perfil intel·lectual de l'excepcionalitat. Es relacionen aquestes capacitats amb els principis de la inclusió, l'equitat, la diversitat i la qualitat educativa com a característiques del model educatiu actual. Els models interpretatius que es prenen com a referència en l'explicació de les altes capacitats condicionen el diagnòstic, els usos dels instruments de diagnòstic i les mesures d'intervenció educativa.

Referències

Ainscow (2001). Desarrollo de escuelas inclusivas. Ideas, propuestas y experiencias para mejorar las instituciones escolares. Madrid: Narcea.

Arnaiz,P. (2004). Educación inclusiva: una escuela para todos. Màlaga: Aljibe.

Castelló, A. (2008), Bases intelectuales de la excepcionalidad: un esquema integrador. En Revista Española de Pedagogía. (pp 203-220). Año LXVI, mayo-agosto. Madrid: REP.

Castelló,A i Martinez, M. (1999). Alumnat excepcionalment dotat intel·lectualment. Documents d’Educació Especial nº 15. Generalitat de Catalunya. Departament d’Ensenyament.

Corral (2001). En Psicología Evolutiva I, Vol I, Introducción al desarrollo. Madrid: UNED.

Gagné (1991). Toward diferenciated model of giftedness and talent. En Handbook of gifted education. Boston: Allyn y Bacon.

Garcia Madruga, J.A. (1991). Desarrollo y conocimiento. Madrid: Siglo XXI.

Gardner, H.(1995). Inteligencias múltiples. La teoría en la pràctica. Barcelona: Paidós.

Guirado A (2008). La superdotació als centres d’educació infantil i primària dels SSTT de Girona. Creences dels professionals de l’educació, mestres i EAP, sobre la detecció d’aquests alumnes i les mesures d’intervenció educativa. Girona. UdG. Tesi en xarxa.
http://www.tesisenxarxa.net/TESIS_UdG/AVAILABLE/TDX-0723108-101713//tags1de2.pdf

Guirado, A i Martínez M. (2010). El alumnado con Altas Capacidades. Colección Escuela Inclusiva. Barcelona: Editorial Graó.

Huguet, T (2006). Aprender juntos en el aula: una propuesta inclusiva. Barcelona: Graó.

Jiménez Fernández, C.(coord) (2002). La atención a la diversidad: Educación de los alumnos más capaces. En Revista de Pedagogía. Monográfico. Volumen 54, nº 2 y 3. Madrid: Bordón.

Martínez M, i Castelló,A.(2004). Los perfiles de la excepcionalidad intelectual. En S. Castañeda (Ed.). Educación, aprendizaje y cognición. Teoría en la práctica (251-266). México: Manual Moderno.

Mönks, F.J. (1992). Developement of gifted children: The issue of identification and programing. En W.A.M. Talent for the future. Assen/Maastrich: Van Gorcum.

Renzulli, J.S. (2002). Expanding the Conception of Giftedness: A developmental model for creative productitivity. In Sternberg, R.J.,& Davidson J. (Ed). Conceptions of Giftedness (53-92). New York: Cambridge University Press.

Sternberg, R.J. (1990).A triarchic Theory of human intelligence (pp 299-315). New York: Cambridge University Press.

Tannenbaum, A.J.(1991). The social psychology of giftedness. En Colangelo,D; David, G.A (eds). En Handbook of gifted education. Boston: Allyn y
Bacon.

Descàrregues

Publicades

01.07.2010

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació