Recurs per a trastorns de conducta (RTC)
Servei del Centre Públic d’Educació Especial Fàtima de Terrassa
Resum
El Recurs per a Trastorns Conductuals és un servei que intenta donar resposta a un col·lectiu d'alumnes de l'escola ordinària que presenten trastorns greus de conducta. El servei, que s'ofereix des d'una escola municipal d'educació especial, compta amb l'assessorament de l'EAP i del CSMIJ. S'atén a alumnes escolaritzats en l'etapa de Primària amb els quals ja s'han emprat tota mena de mesures de suport i contenció de la pròpia escola sense èxit. A causa de les seves característiques de personalitat necessiten una ajuda específica per poder continuar en un entorn ordinari. Els mestres de l'escola d'educació especial atenen els alumnes amb trastorns de conducta a l'escola ordinària. Aquest servei exigeix molta coordinació per totes les parts implicades: escoles ordinàries, escola d'educació especial (mestres i equips directius respectius), mestres del recurs, centre de salut mental (CSMIJ), equip d'assessorament psicopedagògic (EAP), Inspecció i Patronat Municipal d'Educació de Terrassa (PAME).
Referències
Asensio, J. (1989). L’agressivitat a l’escola. Barcelona. Ed. CEAC. Col·lecció Escola Catalana.
Bornas, X. Servera, M. (1996). La impulsividad infantil. Madrid. Ed, Siglo XXI.
Bragado, C. (1994). Terapia de conducta en la infancia: trastornos de ansiedad. Madrid. Ed. Fundación Universidad-Empresa.
Brauermeister, J. (2002). Hiperactivo, impulsivo, distraído, ¿me conoces?. Bilbao. Ed. ALBOR.
Carr, E. G. y otros (1996). Intervención comunicativa sobre los problemas de comportamiento. Madrid. Alianza Editorial. Colección Alianza Psicología.
Casamayor G. (coordinador) ( 1998). Cómo dar respuesta a los conflictos. Barcelona. Ed, GRAÓ. Colección Biblioteca de Aula.
Cautela, J. Groden, J. (1986). Técnicas de relajación. Ed. Martínez Roca.
Davis, M. Mckay, M. Eshelmane, E. (1986). Barcelona. Técnicas de autocontrol emocional. Ed. Martínez Roca.
DSM IV (1995). Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Barcelona. Ed Masson.
Guasch, M. Ponce, C. (2002). ¿Qué significa intervenir educativamente en desadaptación social?. Barcelona. Ed. ICE-HORSORI. Colección Cuadernos de educación, n. 37.
Segura, M. Expósito, J. Arcas, M. (1998). Programa de competència social a l’ESO: Habilitats cognitives, valors morals, habilitats socials. Generalitat de Catalunya. Departament d’Ensenyament.
Descàrregues
Publicades
Número
Secció
Llicència
Els autors/ores conserven els drets d'autor i concedeixen a la revista el dret de primera publicació de l'obra, registrada sota una llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-Sense Obra Derivada. Aquesta llicència permet la descàrrega de les obres, i que es puguin compartir amb altres sempre que se’n reconegui l'autoria, però no permet que siguin modificades de cap manera, ni ser utilitzades amb finalitat comercial.