L' escolaritat compartida: procés de transició i aprenentatge cap a una escola per a tothom

Autors/ores

  • Immaculada Camús Fueyo Psicòloga i Llicenciada en Ciències de l’educació. Assessora psicopedagògica a l’ EAP B- 01 Nou Barris (Barcelona)

Resum

En aquest treball pretenc exposar algunes de les idees que es deriven de la investigació sobre l'escolaritat compartida, d'alumnes amb necessitats educatives especials entre els centres ordinaris i els d'educació especial, desenvolupats en els últims anys en un districte de Barcelona. També intentaré presentar els motius pels quals penso que aquestes experiències van tenir el seu sentit quan es van iniciar però que s'estan convertint en una forma de perpetuar el model de separació entre l'educació especial i l'educació ordinària; com a període de transició suposen un camp d'estudi per aproximar-nos als límits que s'han de superar en el camí cap a l'escola inclusiva.

Referències

Booth, T i Ainscow, M. (2006). Índex per a la inclusió. Guia per a l'avaluació i millora de l'educació inclusiva. CD rom. Traduït i adaptat al català pel Grup de Treball sobre escola inclusiva de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona.

Booth, T. i Ainscow, M. (2002). Guía para la evaluación y mejora de la educación inclusiva. (Traducció i adaptació: Ana Luisa López, D. D., Gerardo Echeita, Climent;Giné, E. M., Sebastián Moratalla y Marta Sandoval., Trans.). Madrid: De la edición en castellano: CSIE y Consorcio Universitario para la Educación Inclusiva.

Camús, I. ; Capdevila, C.; De Villalonga, R. i Taxonera, T. (2000): Estudi de l’experiència d’escolaritat compartida amb alumnes amb NEE .(Manuscrit no publicat). Barcelona.

Camús, I.(2006): Anàlisi i valoració de les experiències d'Escolaritat Compartida en el districte de Sarrià- Sant Gervasi. Barcelona: Departament d'Educació. Es pot consultar en: http://www.xtec.cat/sgfp/llicencies/200506/memories/1113m.pdf

Carbonell, E. (Ed.), 1999: El constructe de la qualitat de vida. Els DIPS a Catalunya davant el segle XXI. Barcelona: coordinadora de tallers per a minusvàlids psíquics a Catalunya.

Coll, C. (1986): Marc Curricular per a l'Ensenyament Obligatori. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament.

Guba, E. (1985). Criterios de credibilidad en la investigación naturalista. En Gimeno Sacristán, (ed.). La enseñanza: su teoría y su práctica (pp. 148- 165). Madrid: Akal.

UNESCO. (2000). Marc d’acció de Dakar. Educació per a tothom: cumplir amb els nostres compromisos col•lectius. París: UNESCO.

Descàrregues

Publicades

15.01.2007

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació