Una experiència institucional d’inclusió a l’aula amb la col·laboració dels mestres de suport

Autors/ores

  • Teresa Huguet i Comelles EAP d’Esplugues de Llobregat

Resum

Aquest text resumeix un treball d'anàlisi realitzat a partir de la col·laboració amb els docents d'un centre d'educació infantil i primària per avançar cap a pràctiques més inclusives. Es tracta d'un centre que té forces alumnes amb necessitats educatives especials en el qual generalment s'atenen les necessitats educatives dels alumnes a l'aula ordinària i amb el grup classe.
Els professors de suport i d'educació especial treballen dins de l'aula conjuntament amb els tutors i tutores i col·laboren amb ells per atendre la diversitat. Per donar coherència a aquest plantejament i per millorar les pràctiques a les aules es va crear la Comissió d'atenció a la diversitat, formada pels professors de suport, professors de l'equip directiu i l'assessora psicopedagògica de l'equip de sector. En aquesta comissió també s'elaboren i proposen els criteris i instruments d'intervenció i avaluació.
Aquest treball es converteix en una proposta organitzativa i metodològica per a aquells centres que vegin possibilitats de començar a caminar en aquesta direcció i per a aquells centres als quals els interessi el model d'intervenció que es proposa.

Referències

Ainscow,M. (2004). Desarrollo de escuelas inclusivas. Ideas, propuestas y experiencias para mejorar las instituciones escolares. Madrid: Narcea.

Booth, T i Ainscow, M (2002). Guía para la evaluación y mejora de la educación inclusiva. Desarrollando el aprendizaje y la participación en las escuelas. Madrid: Consorcio Universitario Para la Educación Inclusiva. Universidad Autónoma.

Fiorenza, A; Nardone,G (2004). La intervención estratègica en los contextos educativos. Barcelona: Herder.

Giné, C. (2005). “El asesoramiento desde la perspectiva de la educación inclusiva”. A Monereo,C. ; Pozo,J.I. : La práctica del asesoramiento a examen. Barcelona. Graó.

Huguet., T (2006). Aprendre junts a l'aula . Una proposta inclusiva. Barcelona. Graó

Morin,E. y otros (2003). Educar en la era planetaria. Barcelona: Gedisa.

Parrilla, A (2004): Grupos de apoyo entre docentes. Cuadernos de Pedagogía Núm. 331 , pàg. 66-69

Pujolàs,P. (2003). Aprendre junts alumnes diferents. Vic: Eumo

Tharp, R.; Estrada, P.; Soll Dalton, S.; Yamauchi, L. (2002). Transformar la enseñanza. Barcelona: Paidós.

Stainback,S; Stainback,W. (2004). Aulas inclusivas. Un nuevo modo de enfocar y vivir el currículo. Madrid: Narcea.

Woods, P. (1989). La escuela por dentro. La etnografía en la investigación educativa. Barcelona: Paidós / MEC.

Descàrregues

Publicades

01.11.2006

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació