L’ enfocament restauratiu global. Un canvi de mirada és possible

Autors/ores

  • Montserrat Pedrol Llirinós Mestra, mediadora, formada en ERG. Directora del Institut Can Periquet de Palau-solità i Plegamans

DOI:

https://doi.org/10.32093/ambits.vi60504949

Paraules clau:

Provenció, aprenentatge, cercle, equip, comunitat

Resum

Aquest article vol explicar la experiència de l'Institut Can Periquet, a Palau-solità i Plegamans, que s'ha definit des del seus inicis, l'any 2017, com a institut restauratiu. El Projecte educatiu del centre ha posat els seus fonaments en un model de convivència basat en l'enfocament restauratiu global, a partir d'ara ERG, i en totes les seves pràctiques.

Els centres educatius estan actualment aplicant canvis en el seu currículum i també en les metodologies de treball, però costa abordar processos de transformació en els models de convivència que haurien de ser els ciments de tot projecte educatiu. Les pràctiques restauratives, en tota la seva dimensió, van més enllà de processos de resolució de conflictes, com pot ser la mediació, perquè posen tot el pes en la part proventiva i alhora fan de prevenció. No es tracta de trobar una vareta màgica que doni resposta a tot allò que passa dins les aules, als passadissos, al pati, a la sala de docents sinó com dotar d'eines i d'habilitats als membres de la comunitat educativa perquè siguin capaços d'afrontar i resoldre de forma positiva els conflictes que esdevenen cada dia als centres educatius de forma natural. Aquesta vessant proventiva aborda alhora tota la part d'educació emocional tant important que es demana a les escoles i als instituts. Estem parlant del treball de les emocions, dels valors, de les actituds, de poder expressar les necessitats i, alhora, d'aprendre a gestionar-les. L'ERG obre una porta al món de l'educació i posa de manifest que un canvi de mirada és possible.

Referències

Hopkins B. (2011). “The Restorative classroom. Using Restorative Approaches to Foster Effective Learning”. London. Optimus Education.

Publicades

27.05.2024

Número

Secció

Pràctiques educatives en els centres escolars