La demanda de col·laboració al CRETDIC i la seva transformació en el procés d'assessorament

Autors/ores

  • Enric Bolea López CRETDIC Baix Llobregat
  • Montserrat Talaya López CRETDIC Tarragona
  • Rosa Gómez Aixendri CRETDIC Terres de l'Ebre
  • Pilar Pàmies Perna CRETDIC Lleida
  • Imma Balart Colom CRETDIC Maresme Vallès Oriental
  • Míriam Pérez Jiménez CRETDIC Barcelona Ciutat
  • Mireia Casals Petit CRETDIC Baix llobregat
  • Andrea Armengod Borda CRETDIC Barcelona Ciutat

DOI:

https://doi.org/10.32093/ambits.vi62.504978

Paraules clau:

assessorament col·laboratiu, demanda de col·laboració, coproducció de la demanda, procés de tancament, CRETDIC, modalitats de tancament

Resum

El document recull el treball realitzat en el marc d’un grup d’intervisió de professionals del CRETDIC (Centre de Recursos Educatius per alumnat amb Trastorns del Desenvolupament i la Conducta) dels diferents territoris de Catalunya entorn a la importància d’analitzar, redefinir i concretar la demanda d’intervenció i el seu tancament en el marc de l'assessorament col·laboratiu.

Entenent aquesta demanda com quelcom viu que es redefineix i construeix al llarg del procés d’assessorament, el tancament no es contempla com un acte finalista, sinó com un procés que ha de ser coproduït entre tots els agents implicats.

En el document, s’identifiquen diverses modalitats de tancament, incloent l'assoliment de fites, la transició de l'alumnat i les dificultats en la col·laboració. A més, es proposen criteris i procediments per orientar aquest procés tot destacant la necessitat de reflexionar sobre els reptes que els professionals afronten en l'assessorament col·laboratiu.

Referències

Bolea, E.; Cárcel. E (2019). Temps lògics en el procés d'assessorament. A Bolea, E. i Cárcel. E Eix 2. Marc de referència psicopedagògic El marc conceptual en què se sustenta l'avaluació i intervenció psicopedagògica. (p 23-24)

Bolea, E.; Cárcel, E. (2019). Eix 4 L'avaluació: processos i àmbits. Universitat Oberta de Catalunya La dimensió temporal del procés (p 22) . Coproduir la demanda (p28)

Bolea, E. (2010). Els llocs de la supervisió. Consideracions sobre la supervisió en equips educatius. Quaderns d'Educació Social, núm. 13 págs. 81-96

Bonals, J.; Gonzàlez, À. (2011). La demanda de evaluación psicopedagógica. A: M. Sànchez y Bonals, J. La evaluación psicopedagógica (pp. 23-44). Graó.

Díaz, E., Calandria, E.; Freiría, A.; Parra, A.; Pérez, M. (2009). El acompañamiento en salud mental: acompañar en el lazo social. Educación Social, núm. 42, p 73 - 89

Nieto, J. M.; Portela, A. (2006). Una perspectiva ampliada sobre el asesoramiento en educación. Revista de educación, 339, pp. 77-96.

Renau, M.D. (1998) ¿Otra psicología en la escuela?: Un enfoque institucional y comunitario. Paidos.

Sennet, R. (2008). El artesano. Anagrama

Ubieto, J.R. (2004). La Funció psicològica de l’espera: aplicacions en els àmbits clínics, educatius i socials. Full Informatiu del COPC,172, 8-9.

Ubieto, J.R. (2012). La construcción del caso en el trabajo en red: teoría y práctica. Editorial UOC.

Publicades

24.05.2025

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació

Articles més llegits del mateix autor/a