Aprofundiment en la pràctica educoterapèutica a l'Institut

Autors/ores

  • Montse Ortiz Martín Professora d'orientació educativa. Institut Mollet del Vallès (Barcelona)

Paraules clau:

Pràctica, Suport educatiu, Orientació, Emocions

Resum

L'augment significatiu en els darrers cursos de demandes d'atenció individualitzada al professorat d'orientació educativa ha portat a l'autora a veure la necessitat de fer-ne una anàlisi. Treballar en la millora de les condicions en què es troben aquests alumnes i en la millora de la resposta que donem a les necessitats educatives de tot l'alumnat, no passa només per valorar les intervencions de l'orientador/a, sinó que ha de passar per una revisió de les actuacions que fem des dels diferents sectors i àmbits responsables. Així doncs, després de fer l'anàlisi de les demandes i necessitats de l'alumnat derivat al Departament d'Orientació de l'Institut en el darrer curs, l'autora presenta algunes propostes d'intervenció en la línia de la pràctica educo terapèutica emprada un cop haver constatat millores significatives en el funcionament de l'alumnat atès. Les propostes plantegen canvis en la concepció del centre educatiu: cal que el centre esdevingui centre que acull i conté emocionalment, i esdevingui centre que capacita. L'establiment i manteniment d'un vincle emocional i de confiança amb l'alumna/e i promoure les relacions respectuoses entre les persones i el sentiment de pertinença són les idees generals presentades i desenvolupades, acompanyades d'algunes propostes d'intervenció a l'aula. Els canvis plantejats impliquen forçosament a tots els àmbits de la comunitat educativa: equip directiu, tutor/a i equip docent, resta de professorat, personal PAS, AMPA i famílies, de manera que caldrà seguir aprofundint en les intervencions que es puguin realitzar també fora de l'aula per fer-los possibles. La reflexió individual i col·lectiva segueix sent cabdal en tot aquest procés.

Referències

Bainbridge, D. (2010). Adolescentes. Una historia natural. Barcelona: Duomo Ediciones.

Bultó, M. (2012). "Treball per projectes cooperatius". Guix 386-387, 22-25.

Corkille, D. (2007). El nen feliç. La seva clau psicològica. Barcelona: Gedisa Editorial.

Departament d'Ensenyament (2014) 1. Documents per a l'organtizació i la gestió dels centres. Orientació i acció tutorial a l'ESO [en línia] Accessible a http://educacio.gencat.cat/documents/IPCNormativa/DOIGC/ CUR_Orientacio_ESO.pdf 2.7.2014.

Departament d'Ensenyament (2014) 2. Glossari de conceptes pedagògics [en línia] Accessible a

http://www.xtec.cat/web/curriculum/orientacioeducativa/glossari, 2.7.2014.

Geddes, H. (2011). El apego en el aula. Relación entre las primeras experiencias infantiles, el bienestar emocional y el rendimiento escolar. Barcelona: Graó.

Juan, M., Oliveras, A. (2011). "L'aprenentatge cooperatiu, una metodologia inclusiva per millorar l'aprenentatge i la cohesió social". Àmbits de psicopedagogia 33, 24-29.

Izcovich, M. (2006). "Adolescència: claus psicològiques de l'adolescència actual", a Temàtica actual en el món de la psicologia de l'educació. Barcelona: Col·legi Oficial de Piscòlegs.

Martín, X. (2008). Descarados. Una pedagogía para adolescentes inadaptados. Barcelona: Octaedro.

Ortiz, M. (2007). "Pautes d'intervenció educo-terapèutica a l'IES". Àmbits de psicopedagogia 20, 14-17.

Perrenoud, P. (2012). Cuando la escuela pretende preparar para la vida. ¿Desarrollar competencias o enseñar otros saberes?. Barcelona: Graó.

Publicades

01.04.2015

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació