Metodologia TEACCH: proposta d'intervenció amb alumnat amb trastorn de l'espectre autista al CEE Can Rigol

Autors/ores

  • José Navas Sánchez Mestre d’Educació Especial. Tutor d’una aula amb alumnat TEA i coordinador del Departament TEA al CEE Can Rigol
  • Aida Sardà Mestra d’educació especial. Tutora d’una aula amb alumnat TEA i coordinadora del Departament TEA al CEE Can Rigol
  • Mònica Perea Mestra d’educació especial. Tutora d’una aula amb alumnat TEA. Integrant del departament TEA al CEE Can Rigol

Resum

En aquest article s'exposa la metodologia TEACCH aplicada des de la perspectiva de l'escola d'educació especial Can Rigol. L'experiència va començar a posar-se en pràctica el curs 2011-2012 en una classe d'alumnes amb Trastorn de l'espectre autista (TEA) de l'etapa de primària. A causa de l'èxit de l'aplicació, aquest any s'ha introduït en tres classes més. Els resultats han estat molt satisfactoris ja que treballant amb aquest mètode es tenen en compte les característiques concretes d'aquest tipus d'alumnes, concretament es realitza compensant les limitacions que presenten en les funcions executives.
En el desenvolupament de l'article s'expliquen els quatre components fonamentals que s'han de tenir presents quan es comença a introduir aquesta metodologia amb alumnes amb TEA: estructura física de la classe, horaris i agendes visuals, sistemes de treball i estructura i informació visual.

Referències

Barkley, R.A. (1997). Behavioral inhibition, sustained attention, and executive functions: constructing a unifying theory of ADHD. Psicol Bull; 121: 65-94.

Goldberg, E. (2002)- El cerebro ejecutivo. Lóbulos frontales y mente civilizada. Editorial Crítica – Drakontos

Martos, P., Llorente, M., González, A., Ayuda, R. i Freire, S. (1995). Los niños pequeños con autismo. Soluciones prácticas para problema cotidianos. Madrid: Ciencias de la Educación Preescolar y Especial.

Mesibov, G i Howley, M. (2010). El acceso al currículo por alumnos con trastorno del espectro del autismo: uso del programa TEACCH para favorecer la inclusión. Ávila: Autismo Ávila.

Descàrregues

Publicades

01.07.2013

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació