Grups juvenils organitzats i violents, un fenomen complex

Autors/ores

  • Mossos d'Esquadra Oficina de Relació amb la Comunitat. ABP Nou Barris. RPM Barcelona. Policia de la Generalitat

Resum

L'objecte d'aquest article és facilitar elements de context que permetin entendre les circumstàncies socials, educatives, familiars i sobretot delinqüencials, que fan que determinats joves, en edat escolar, integrin aquests grups juvenils organitzats i violents (GJOV). Valorar la necessitat i viabilitat de l'abordatge coordinat entre departaments, institucions i entitats per afavorir les desvinculacions i evitar l'ingrés de nous membres. Així com explicar els motius que impulsen a aquests joves a formar-ne part, trencant alguns dels estereotips i prejudicis al voltant dels grups juvenils que es concentren a la zona metropolitana de Barcelona i Catalunya.
Ens trobem davant d'un fenomen complex on hi ha el risc d'atribuir als grups presents a Catalunya les característiques i conductes de grups similars en altres països. No es tracta únicament d'un problema delinqüencial on determinats joves decideixen unir-se per cometre accions
delictives, sinó de nois i noies amb unes mancances i necessitats, sobretot de caràcter afectiu, que no troben a casa o a l'escola. En definitiva, es tracta d'un problema social i delinqüencial que, des del punt de vista de la seguretat, ens ha de preocupar sense generar alarma.

Descàrregues

Publicades

01.11.2013

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació