Grups juvenils organitzats i violents, un fenomen complex
Resum
L'objecte d'aquest article és facilitar elements de context que permetin entendre les circumstàncies socials, educatives, familiars i sobretot delinqüencials, que fan que determinats joves, en edat escolar, integrin aquests grups juvenils organitzats i violents (GJOV). Valorar la necessitat i viabilitat de l'abordatge coordinat entre departaments, institucions i entitats per afavorir les desvinculacions i evitar l'ingrés de nous membres. Així com explicar els motius que impulsen a aquests joves a formar-ne part, trencant alguns dels estereotips i prejudicis al voltant dels grups juvenils que es concentren a la zona metropolitana de Barcelona i Catalunya.
Ens trobem davant d'un fenomen complex on hi ha el risc d'atribuir als grups presents a Catalunya les característiques i conductes de grups similars en altres països. No es tracta únicament d'un problema delinqüencial on determinats joves decideixen unir-se per cometre accions
delictives, sinó de nois i noies amb unes mancances i necessitats, sobretot de caràcter afectiu, que no troben a casa o a l'escola. En definitiva, es tracta d'un problema social i delinqüencial que, des del punt de vista de la seguretat, ens ha de preocupar sense generar alarma.
Descàrregues
Publicades
Número
Secció
Llicència
Els autors/ores conserven els drets d'autor i concedeixen a la revista el dret de primera publicació de l'obra, registrada sota una llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-Sense Obra Derivada. Aquesta llicència permet la descàrrega de les obres, i que es puguin compartir amb altres sempre que se’n reconegui l'autoria, però no permet que siguin modificades de cap manera, ni ser utilitzades amb finalitat comercial.