La Psicopedagogia Social
Resum
Aquest article tracta sobre alguns aspectes del caràcter social de la Psicopedagogia, partint de conceptes bàsics d'aquesta àrea, del professional que actua, de les seves funcions i de l'abast i la repercussió del seu treball en l'àmbit social.
Es justifica l'afirmació que la psicopedagogia - exercida en el consultori, a l'escola, a l'hospital o a l'empresa - és social, partint d'un dels seus majors objectius, el de facilitar la inserció de la persona en el entorn social, mentre cerca desenvolupar la seva autonomia en les accions d'aprendre i viure en societat.
Es discorre sobre qüestions escolars i familiars, que són, de per sí, part de l'entorn social, encara que en escala més petita. Així, el psicopedagog ha de constituir-se en un professional conscient de la seva innegable funció social.
Referències
DURKHEIM, E. Educação e Sociologia. Trad. Lourenço Filho. São Paulo, Melhoramentos [s. d.].
FERNÁNDEZ, A. (1990): A Inteligência Aprisionada, abordagem psicopedagógica clínica da criança e da família. Porto Alegre: Artes Médicas.
FULLAN, M. (2002): Las Fuerzas del Cambio. Madrid, Ediciones Akal S. A., 2002.
HUBERT, R. (1972): História da Pedagogia. São Paulo: Cia Editora Nacional/MEC.
IGEA, B. del R. e cols.(2001): Presente y futuro del trabajo psicopedagógico. Barcelona: Ariel Educación.
NICOLESCU, B. (1990): O Manifesto da Transdisciplinaridade. São Paulo: Triom.
PASTORINO, C. e cols.(2002): Psicopedagogia Uruguay – aportes para la discusión. Ediciones Mediolanum.
PICHON-RIVIÈRE, E. (1995): Teoria do Vínculo. São Paulo: Martins Fontes.
PILETTI, N. (1986): Sociologia da Educação. São Paulo: Ática.
SILVA, M. C. A. (1998): Psicopedagogia: em busca de uma fundamentação teórica. Rio de Janeiro: Nova Fronteira.
Descàrregues
Publicades
Número
Secció
Llicència
Els autors/ores conserven els drets d'autor i concedeixen a la revista el dret de primera publicació de l'obra, registrada sota una llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-Sense Obra Derivada. Aquesta llicència permet la descàrrega de les obres, i que es puguin compartir amb altres sempre que se’n reconegui l'autoria, però no permet que siguin modificades de cap manera, ni ser utilitzades amb finalitat comercial.