Sexe i Diversitat Funcional

Generant praxis adequades des de l’àmbit socioeducatiu

Autors/ores

  • Montserrat Garcia Silva Fundació Àmbit Prevenció

DOI:

https://doi.org/10.32093/ambits.vi5750471

Paraules clau:

Diversitat funcional, Discapacitat, Sexualitat, Educació sexual, Eròtica

Resum

Com definim la sexualitat? I la sexualitat de les persones amb diversitat funcional? Els professionals de l'àmbit socioeducatiu també reproduïm certs estereotips sobre la sexualitat de les persones amb diversitat funcional? Va sent hora de mostrar els cossos amb diversitat funcional com a cossos desitjants i desitjables. Parlem-ne de l'eròtica i l’autoeròtica, del desig, del plaer, de la diversitat corporal... Parlemne! Verbalitzar-ho per a visibilitzar-ho i fer de les seves realitats una estratègia política per a crear referents i transformar l'imaginari col·lectiu. Com? Oferint informació d'interès a les necessitats i interessos reals de les persones amb i sense diversitat funcional. Una educació sexual que vagi més enllà de la prevenció de danys, ETS i embarassos no desitjats, i parli del plaer i de les relacions sense tabús, tot i normalitzant la sexualitat de tots i de totes. Una educació sexual que tingui com a antecedent la defensa dels drets humans, sexuals i reproductius de les persones. Una educació sexual que respecti la diversitat en els seus 360 graus: identitats i expressions de gènere, orientacions sexuals, diferents pràctiques sexuals i relacionals, diversitat corporal... Una educació sexual no centrada exclusivament en el coit, els genitals o l'orgasme. Una educació sexual que ens faci entendre i gaudir de la nostra sexualitat en privat o amb la persona o les persones que triem de manera lliure i consensuada. En definitiva, apostem des de l'àmbit educatiu per una educació sexual de qualitat on posi com a eix central a la persona, des d'una perspectiva integral i de gènere.

Referències

Art. 25, CDPD, 2006. https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-2008-6963

Recuperado del BOE, https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2010-351

De Asís, R. (2017) ¿Es la asistencia sexual un derecho? Revista Española de Discapacidad, 5 (2), 7-18.

Foro de Vida Independiente y Divertad (2017): Mis manos, tus manos (en línea), acceso 24 de junio de 2018. http://forovidaindependiente.org/mis-manos-tus-manos/

Garcia, L., Alcedo, M.ª A. y Aguado, A. L. (2008). La sexualidad de las personas con lesión medular: aspectos psicológicos y sociales. Una revisión actualizada. Intervención Psicosocial, 2008, Vol. 17 N.° 2.

Guerra, I. (2021) Lucha contra el capacitismo. Traficantes: Madrid: Traficantes.

Jornadas de “Sexo y Discapacidad” promovidas por el CEDDD durante el mes de Mayo del 2022. https://www.youtube.com/watch?v=38ujx00PxmE&t=3325s

Missé, M. (2018) A la conquista del cuerpo equivocado. Barcelona: Egales.

Moscoso, R. y Arnau, S. (2016). Lo Queer y lo Crip, como formas de re-apropiación de la dignidad disidente. Una conversación con Robert McRuer. Dilemata, 20.

Planella, J. y Pié, A. (2016). Políticas, prácticas y pedagogías trans. Manuelaes, Barcelona: Manuelaes.

Platero, L. y Rosón M. (2012). De “la parada de los monstruos” a los monstruos de lo cotidiano: la diversidad funcional y sexualidad no normativa”. Feminismo/s, 19, pp.127- 142.

Platero, L. (2012). Intersecciones: cuerpos y sexualidades en la encrucijada. Barcelona: Bellaterra.

Roy, Colectivo Na-Morada, Murillo, A.; Labala Rodríguez, A., Romero, T., Manchado, R., Zarekaite, A., Latorre Hernando, L., Garxia, T. y Varela, I. (2019). (h)amor 4 propio. Barcelona: Continta me tienes.

Sánchez, M. (2019). Pedagogías Queer ¿Nos arriesgamos a hacer otra educación? Madrid: Catarata.

Publicades

17.11.2022

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació