Comportaments pertorbadors i Serveis Educatius

Autors/ores

  • Josep Amorós i Contra SEETDIC Barcelona Ciutat - CEEM Vil·la Joana

Resum

En l'àmbit educatiu hi ha un cert consens a considerar que en els últims anys a l'escola s'ha produït un augment dels conflictes que posen en qüestió la convivència i l'autoritat de l'mestre, i que aquest fet està, en part, relacionat amb la presència cada vegada més nombrosa d'alumnes que presenten trastorns en la seva conducta. En aquest article s'intenta reflexionar sobre algunes qüestions que ens poden ajudar a entendre aquest fenomen.
El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya va decidir crear fa 2 anys uns Serveis Educatius Específics per a alumnes amb Trastorns de al Desenvolupament i la Conducta (SEETDIC) com un instrument que pogués ajudar els Serveis Educatius de Zona (especialment als EAP) i als docents de les escoles, en el seu treball amb aquests alumnes i els conflictes que comporten. Explicarem les característiques d'aquests serveis i les seves funcions.
També es fan algunes reflexions a partir de l'experiència de treball conjunt amb els EAP: sobre la tipologia i contingut de les demandes, sobre l'assessorament i les seves contradiccions, estratègies ...

Referències

Dubar, C.(2002) La crisis de la identidades. Bardelona: Edicions Bellaterra.

Beck, U. i Beck-Gernsheim E. (2003) La individualización. Barcelona: Paidós.

Lipovetsky,G. (2002) La era del vacio. Barcelona: Anagrama.

Winnicott, D.W. (2003) La tendència antisocial a Deprivación y delincuencia. Buenos Aires: Paidós.

Ubieto, J.R. (2004) La funció psicològica de l’espera. Full informatiu del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, 172.

Castejón, E. i Prieto, A. (Coords.) (2007). Els Trastorns de la Conducta a l’escola. Publicació del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Meirieu, Ph. (2001) La opción de educar. Barcelona: Octaedro.

Descàrregues

Publicades

17.02.2020

Número

Secció

Psicopedagogia i Orientació