Les entrevistes amb famílies a la intervenció psicopedagògica
Resum
En el present treball, a partir de destacar el pes emergent de la intervenció amb les famílies en el marc de la intervenció psicopedagògica en els centres educatius, es centra l'atenció en la presentació de reflexions i suggeriments relacionats amb el desenvolupament d'entrevistes amb famílies. Després de considerar diversos aspectes a tenir en compte en la convocatòria i en els moments previs, de diferenciar els tipus d'entrevistes i el format que requereixen, i de destacar els criteris a tenir en compte en el desenvolupament de les mateixes, s'acaba suggerint algunes estratègies que poden resultar útils en el treball que es desenvolupa amb les famílies en el context de l'entrevista.
Referències
Almirall,R. (2007) “Línies bàsiques per a programes d’assessorament i suport a famílies amb fills i filles sords” Rev. ÀMBITS de Psicopedagogia nº 19 (pp 40-49)
Bassedas,E.; Huguet,T.; Marrodan,M.; de Molina, M.J.; Planas, M.; Seguer, M.; Sullà, T.; Vilella, M. (2000) “La relació família-escola. Les entrevistes com a eina de canvi per a l’assessorament”. Memòria Grup de treball. Web xtec
Cunningham, C. i Davis, H. (1988). Trabajar con los padres. Marcos de colaboración. Madrid: MEC-Sigio XXI Ed
Dowling,E.i Osborne,E. (1996) “Familia y escuela. Una aproximación conjunta y sistémica a los problemas infantiles” Barcelona : Paidós
Dale, N. (1996).Working with Families of Children with Special Needs. Partnership and Practice. Londres: Routledge
De Shazer,S. (1995) “Claves para la solución en terapia breve” Barcelona:Paidós
Diversos autors . Dossier Familia y escuela Rev. Aula 108 , 2002;
Diversos autors .Tema del mes , Cuadernos de Pedagogia 378, 2008
Fiorenza,A y Nardone,G. (2004) “La intervención estratégica en los contextos educativos” Barcelona: Herder Ed.
Giné,C. [coord.] (2003) “Trastorns del desenvolupament i necessitats educatives especials.” Barcelona: Universitat Oberta de Catalunya
Huguet,T. (1996) “El asesoramiento psicopedagógico y la colaboración entre la familia y el centro educativo” Cap 5 dins de C.Monereo,I.Solé “El asesoramiento psicopedagógico:una perspectiva profesional y constructivista”. Madrid : Alianza Ed.
Leal, L. (1999) A family centered approach to people with mental retardation. Washington AARR
Paniagua,G..(1999b) "Las familias de los niños con necesidades educativas especiales" dins de Cap. 17 de A.Marchesi, C.Coll , J.Palacios "Desarrollo Psicológico y educación. 3.Trastornos del desarrollo y necesidades educativas especiales" Madrid: Psicologia y Educación Alianza Ed.(2ª edició revisada)
Selvini,M. (1990) “El mago sin magia” barcelona:Paidós Ed.
Solé,I.(1998) Orientación educativa e intervención psicopedagógica. Barcelona: Ed.ICE-Horsori
Turnbull, A.P. i Turnbull, H.R. (2001) “Families, professionals and exceptionality: Collaborating for empowerment” Upper Saddle River,NJ. Merrill-Prentice Hall.
Vila,I. (1997). Entorn social i familiar i intervenció psicopedagògica. Barcelona: UOC
Watzlawick,P.; Beavin,J.; Jackson,D. (2002) “Teoría de la comunicación humana”. Barcelona: Ed Herder.
White,M. ; Epson,D. (2002) “Medios narrativos para fines terapéuticos” Barcelona: Paidós.
Descàrregues
Publicades
Número
Secció
Llicència
Els autors/ores conserven els drets d'autor i concedeixen a la revista el dret de primera publicació de l'obra, registrada sota una llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-Sense Obra Derivada. Aquesta llicència permet la descàrrega de les obres, i que es puguin compartir amb altres sempre que se’n reconegui l'autoria, però no permet que siguin modificades de cap manera, ni ser utilitzades amb finalitat comercial.