Les violències llegides des de l’oportunitat de canvi i dignificació

El testimoni de l'experiència en un dispositiu educatiu i terapèutic: les Aules Integrals de Suport (AIS)

Autors/ores

  • Mia Puig Rovira Mestra de l'AIS Arquitecte Gaudí
  • Isaac Sbordone Retuerta Mestre de l‟AIS Arquitecte Gaudí
  • Jose Castillo Murillo Psicòleg Referent CSMIJ AIS Germanes Hospitalàries
  • Esther Cárcel Ferrer Psicopedagoga Referent EAP B46 de Sant Feliu de Llobregat

DOI:

https://doi.org/10.32093/ambits.vi60504952

Paraules clau:

Violència, dignitat, indagació, acompanyar, oportunitat, triangulació, conversa, treball integrat, xarxa, relat, subjecte, joc, contingència, consentiment

Resum

L'experiència que es transmet és el testimoni de la pràctica reflexiva realitzada pels professionals de l'AIS de l'escola Arquitecte Gaudí. El treball es planteja amb infants on la violència és sovint llur carta de presentació, i els fa insostenibles en contextos educatius. Des del nostre dispositiu, ens proposem llegir i comprendre les diferents cares d‟una violència que els infants manifesten en forma de malestar subjectiu. La interpretem com una demanda de ser mirats, cuidats i acompanyats, a l'espera d'ocupar un lloc de dignitat en aquest món. Amb aquest treball, pretenem comprendre el sentit de la conducta violenta, per traduir-la i transformar-la en formes alternatives de tramitar el malestar i que afavoreixin la possibilitat de vincular-se als entorns d'aprenentatge. Aquesta tasca es planteja des d'un treball integrat educatiu i terapèutic, orientat per uns principis d‟intervenció fonamentats en la indagació permanent i la posició ètica. Treball que es desplega a partir de la creació de diferents espais de participació i confiança amb l'alumne, la família i els professionals que donen lloc a l'expressió i escolta mútua de les veus, narratives i iniciatives. Volem donar veu a l'experiència a partir de la presentació de diverses vinyetes que testimonien aquesta experiència promotora l'aprenentatge, corresponsabilitat i humilitat per a part de tots els agents.

Referències

Brignoni, S, Esebbag, G & Grisales, A (2022). Violencias y desamparos. Una práctica colaborativa entre salud mental y educación. Barcelona: NED.

Chantal, M. (2018). ¿Es posible un mundo sin violencia?. Madrid: Vaso roto.

De la Boétie, E. (2003). Discurso de la servidumbre voluntaria.México: Sexto piso.

DECRET 150/2017, de 17 d'octubre, de l'atenció educativa a l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu inclusiu. https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=799722

Di Ciaccia, A. (2003). El sujeto y su Otro. Cuadernos de psicoanálisis nº 28 La práctica entre varios. Bilbao: Eolia

Girard, R. (2005). La violencia y lo sagrado. Barcelona: Anagrama.

Hegel. G.W.F (1993). Fenomenología del espíritu. Bogotá: Fondo de cultura económica.Lacan, J. (2006). El Seminario 10. La Angustia. Buenos aires: Paidós.

Lacan, J. (1995). Escritos 1. El estadio del espejo como formador de la función del yo (je) tal como se nos revela en la experiencia psicoanalítica. México : Siglo XXI editores.

Publicades

27.05.2024

Número

Secció

Pràctiques educatives en els centres escolars